Ik ben tien jaar als ik op een zaterdagmiddag met mijn vader tv zit te kijken. Hij heeft de afstandsbediening in zijn hand en is wat aan het zappen. Opeens zie ik een beeld voorbij komen van een gehandicapt jongetje en een mevrouw die met hem op de grond zit te spelen. “Stop, dit wil ik zien!” Mijn vader zapt terug, samen kijken we de documentaire. Nu, zoveel jaren later, voel ik nóg hoe dat beeld me toen raakte, hoe blij ik er van werd. De mogelijkheden die de therapeut in het jongetje ziet, het geduld en uiteindelijk het enthousiasme van beiden als het jongetje, met haar hulp, een paar blokken op elkaar weet te stapelen…

Mijn naam is Marieke van Oorschot. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door de kracht van mensen. Ik geloof dat elk mens de mogelijkheid heeft om bij te dragen aan de levens van anderen en vanuit die overtuiging wil ik ook zelf van betekenis voor een ander zijn. Zoals de Perzische dichter Rumi ooit zei: “It’s your light that lights the world…”

In mijn werk zoek ik altijd naar wegen om op een persoonlijke manier te verbinden en van daaruit het verschil te maken. Ik vertraag graag en vind het een uitdaging om mensen niet alleen in hun hoofd, maar ook in hun hart te ontmoeten. Als dit lukt ben ik op mijn best, geniet ik. Iemand zei eens: “Marieke, als ik jou aan het werk zie ben je zo echt, eerlijk en stralend”. Het is een van de mooiste complimenten die ik ooit kreeg!

Er echt bij horen vraagt niet van ons dat we veranderen wie we zijn
Het vraagt juist van ons dat we zijn wie we zijn
– Brené Brown –

Mijn rode draad

Gedreven door die ene documentaire werd ik jaren later zelf ergotherapeut. Daarna werkte ik in commerciële rollen binnen de arbeidsbemiddeling en als adviseur rondom HR gerelateerde thema’s binnen zorgorganisaties. Nu vind ik mijn werkgeluk in het coachen van professionals, trainen van teams en begeleiden van organisaties. In welke functie ik ook werkte, de rode draad binnen mijn loopbaan was en blijft echter altijd dezelfde: het zichtbaar maken van de mens en zijn talenten en het verbinden van die mens in zijn werk.

Om mijzelf als coach, trainer en projectleider inhoudelijk te ontwikkelen volgde ik diverse cursussen en trainingen, waaronder de door de NOBCO erkende en geaccrediteerde opleiding tot intuïtief coach bij IMC Mensontwikkeling.

De symboliek van NaNea

It’s not what you look at that matters
It’s what you see
– Henry David Thoreau –

Verlichten en verbinden zijn dus duidelijk de sleutelwoorden van NaNea, dat Hawaïaans is en verlichten betekent.  De vuurtoren en de mala, de boeddhistische gebedsketting die je op elke foto terug ziet komen, zijn hierbij belangrijke symbolen voor mij. Niet voor niets kun je ze beiden herkennen in mijn beeldmerk!

De vuurtoren is zichtbaar, durft te gaan staan en haar kop boven het maaiveld uit te steken. Toch is ze geen showdier, ze straalt niet voor haar eigen genot. Ze is in haar zichtbaarheid gedienstig aan de vele schepen op zee, die zij met haar licht verbindt met het land. Daarnaast straalt ze niet vanzelf, ze heeft voeding nodig, elektriciteit.

Zo mag het met professionals, teams en organisaties ook gaan. Stralend in hun unieke kracht, gevoed door de bedoeling, gedreven om van waarde te zijn.

De mala is verbonden. Elk van de unieke 108 kralen (een spiritueel getal) van de boeddhistische gebedsketting is met de hand geknoopt. Dat proces vraagt vertraging, bewustzijn en aandacht. Elke afzonderlijke kraal is waardevol, echter in het samenkomen van de kralen ligt hun werkelijke waarde.

En ook zo mag het met professionals, teams en organisaties gaan. Vanuit bewuste aandacht voor ieders unieke zijn met elkaar in verbinding komen om écht het verschil te kunnen maken.

Als kralenknoper en lichtaansteker help ik je graag in processen die hierom draaien!