Het mooie van mensen is dat ze van nature geneigd zijn tot verbinding. Samen is leuker dan alleen en samen krijg je meer gedaan. En tegelijk blijkt ook regelmatig hoe lastig het kan zijn om een schijnbaar willekeurig bij elkaar gezette groep professionals succesvol samen te laten werken. Want waarom zijn we eigenlijk hier? Wat hebben we met elkaar te doen? Wie ben jij eigenlijk? En waarom zou ik naar jou luisteren?
Kortom: Hoe verbind je al die schakels aan elkaar?
Als trainer geloof ik dat het opzoeken en aangaan van de verbinding in teams de sleutel is tot succesvol samenwerken.
Nog voordat we met elkaar na kunnen gaan denken over het werk wat we te doen hebben, is het van belang dat collega’s elkaar werkelijk zien. Dat zij elkaar aan kunnen kijken en elkaar vanuit mededogen en compassie kunnen ont-moeten. Dat kan soms best spannend zijn, vooral als er in een team veel gebeurd is en deze geschiedenis nog voortsleept in de werkcultuur van nu. Juist dan is het herstellen van de volwassen dialoog essentieel. Vanuit daar ontstaat ruimte om een gedeelde visie te ontwikkelen op de ambities en talenten van het team en de waarde daarvan voor de organisatie. En dat maakt werken véél leuker!
In mijn teamontwikkeltrajecten werk ik graag met invloeden uit de theatersport, één van mijn grote passies, om op een vernieuwende en speelse wijze te werken aan een betere samenwerking. Andere inspiratie haal ik onder andere uit het systemisch werken, het model van Tuckman, maar ook het sjamanisme.